Finalister 2020 – Bästa Ungdomsinitiativ


Projekt eller initiativ som initierats eller genomförts av eller med barn och unga.
Det kan vara allt från konserter och festivaler till klubbar och föreningar som innehåller en hög grad av ungas delaktighet.


TONUARI (Åhus & Kristianstad)

Emma Arvidsson är gymnasieeleven som brinner för folkmusik och därför startade projektet Tonuari – Emmas egen folkmusikworkshop. Tonuari riktar sig främst till barn och unga för att öka ungas intresse för folkmusik samt öka den musikaliska verksamheten i de nordöstra delarna av Skåne, närmare bestämt Kristianstad, där det mest förekommer idrott. Tonuari riktar sig även till musiklärare för att öka intresset av folkmusikundervisningen på kulturskolorna.

Tack vara Emmas entusiasm och initiativförmåga, har hon skapat en lokal folkmusikplattform för barn och unga, där hon visar att folkmusik inte måste vara den stereotypa bilden med klutar och knästrumpor, utan att folkmusik förnyas och är till för alla som vill roa sig och få kompisar för livet.


CHOIR ACADEMY (Stockholm)

Choir Academy startades 2018 av tre gymnasieelever – Nora Caroline Källersjö, Clara Folkebo och James Lockowandt. Choir Academy arbetar helt ideellt med integration genom körsång och riktar sig främst till barn och unga i multikulturella områden.

Choir Academy lär ut typiska svenska barnsånger med tillhörande danssteg, helt gratis i ett stort antal skolor under fritis-tid. Choir Academy har med hjälp av volontärer träffat drygt 1000 barn fördelat på över 30 skolor och 4 städer. Dessutom deltog 600 skolor i deras mailutskick där de erbjuder videoinstruktioner till lärare och föräldrar på hur man spelar sångerna på keyboard och lär ut dem till barnen.

Ett initiativ där syftet är att alla, oavsett bakgrund, ska känna sig välkomna och integrerade i den svenska kulturen och det svenska samhället. Förhoppningen är att barnen ska skapa långvariga relationer med varandra och hitta en trygghet i musiken, liksom det svenska samhället.


SUZY RONANDER (Örnsköldsvik)

”Snoozy club” fick Örnsköldsviks ungdomar att dansa och sjunga!

När Suzy Ronander förra året studerade på ”Musikmakarna” i Örnsköldsvik, insåg hon att det inte fanns något större utbud av musikaliska aktiviteter för ungdomar i Örnsköldsvik på helgerna. Som sångerska, låtskrivare, producent och även DJ, fick hon idén att köra en musikalisk klubbkväll för ungdomarna. Det som var tänkt som ett försök till en kul kväll resulterade i ”Snoozy club”. En till två gånger i månaden, arrangerade och DJ:ade Suzy klubbkvällar med olika teman, där Örnsköldsviks ungdomar med omnejd samlades för att dansa och sjunga med.

Ett fint initiativ för att aktivera och förena ungdomar i musikens glädje!

2015 var Suzy också huvudarrangör och grundare till feminight tillsammans med dessa andra tjejer: Zanya Klackenberg, Vanja Bolme, Siri Karalic Mannheimer, Izabella Martins Grapengiesser, Iesha Daly, Lina Westberg och Nora Forsmark. Feminight är feministiska evenemang där bara de som definierar sig som tjejer och icke-binära får uppträda och ta plats. Syftet med Feminight är att skapa en plattform där tjejer och icke-binära får uppträda på scen och kan ta plats utan att bli överkörda. Killar och män är välkomna att delta på Feminights event, bara inte på scenen.